Posláním Charitního domu sv. Kláry je poskytovat na přechodnou dobu podporu a pomoc osobám v nepříznivé sociální situaci danou sníženou soběstačností vlivem věku a zdravotního postižení, o které je jinak pečováno v jejich přirozeném prostředí, a tím umožnit pečujícím osobám prostor pro nezbytný odpočinek.

Cíle

• Klient má co nejvíce zachovány své zvyky z domácího prostředí

- s klientem sestavujeme Plán péče, který odráží jeho zvyklosti, přání a potřeby

• Klient je podpořen v zachování soběstačnosti v běžných úkonech

- klienta motivujeme, aby pečoval o svou osobu, i když jen v drobných úkonech

• Klient je podpořen v kontaktu se společenským prostředím

- příbuzní a přátelé mohou klienta kdykoliv navštívit

- klientovi nabízíme volnočasové aktivity a možnost kontaktu s okolím

• Pečující osoba má prostor pro zajištění osobních záležitostí v době, kdy je postaráno                       o jejího blízkého.

• Lidskost – péče pracovníků je laskavá a ohleduplná. Do své práce vkládáme společně s lidskostí i duchovní rozměr.

• Úcta a respekt – pracovníci respektují vlastní vůli, důstojnost, soukromí a další práva klientů. Jednáme vždy slušně, s respektem a vítáme, když je úcta a ohleduplnost vzájemná.

• Spolupráce a otevřenost – pracovníci kladou důraz na dobrou spolupráci s rodinou, přáteli a známými klientů.

• Duchovní podpora – v souladu s křesťanskými hodnotami pracovníci přistupují ke každému člověku jako k jedinečné osobnosti a nabízí duchovní podporu, pokud o ní klient má zájem.

• Individuální přístup – pracovníci poskytují službu podle individuálních potřeb klientů a v takovém rozsahu, aby klientům pomohli naplňovat jejich potřeby.

Podněty, pochvaly, stížnosti

Chcete nám pomoci zkvalitňovat službu, náte nějaký návrh, námět, podnět, pochvalu nebo i stížnost?

Více najdete na Dokumenty

viz Dokumenty

Kapacita

Odlehčovací služba je poskytována v 5 dvoulůžkových pokojích. Je připravená pro deset klientů.

Místo a doba poskytování služby

Odlehčovací pobytová služba je poskytována na adrese Slezská 295, 735 81 Starý Bohumín a to 24 hodin denně v rámci nepřetržitého provozu.

Služba se sjednává dle potřeby zájemce o sociální službu. Může být poskytována opakovaně v součtu maximálně 6 měsíců v kalendářním roce. Nejdelší doba souvislého pobytu je tři měsíce. V odůvodněných případech může být tato doba prodloužena a to v souladu s maximální možnou dobou využití služby.

Cílová skupina

Služba je určena lidem od 18 - ti let, kteří mají sníženou soběstačnost z důvodu věku nebo tělesného, mentálního, smyslového postižení a potřebují pomoc druhé osoby.